Extracurriculare
În atribuțiile cadrelor didactice intră și organizarea activităților extracurriculare, inclusiv Școala Altfel, activități care se desfășoară în afara ariei curriculare. În proiectarea acestor activități, cadrele didactice se bazează pe elementele pozitive ale personalității elevilor, pe însușiri de ordin afectiv, moral, aptitudinal și intelectual.
S-a constat de-a lungul anilor că prin organizarea și desfășurarea de activități extracurriculare s-a îmbunătățit frecvența și performanța școlară. Aceste activități sprijină dezvoltare personală a elevilor.
Activitățile extrașcolare abordate în instituția noastră sunt din domenii diverse: activități cultural- artistice, tehnico-științifice, sportive, de educație pentru sănătate și stil de viață sănătos, de autoservire și autogospodărire, de educație pentru cetățenie democratică, de promovare a valorilor umanitare, de educație ecologică și protecție a mediului, de educație rutieră, de protecție și securitate a muncii etc.
SIGUR în școala mea!
În cadrul programului ˮÎmpreună prindem curajˮ, C.Ș.E.I.ˮPaul Popescu Neveanuˮ Timișoara a obținut finanțarea proiectului intitulat ˮSIGUR în școala meaˮ, proiect ce se desfășoară în perioada ianuarie – mai 2024. În urma derulării acestui proiect ne dorim îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale preșcolarilor și elevilor școlii noastre. Tot prin intermediul proiectului vom îmbunătăți și crește capacitatea elevilor de identificare, interpretare, exprimare și autocontrol/ autoreglarea emoțiilor într-o manieră constructivă față de sine și față de ceilalți.
Proiectul a demarat cu o activitate derulată în data de 11 ianuarie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cuvântului Mulțumesc. În cadrul activității au fost implicați elevi din ciclurile preșcolar, primar și gimnazial. Activitățile proiectului au fost diferențiate pe ciclurile școlare, acestea fiind adaptate capacitații de înțelegere și exprimarea acestora. Liantul activităților a fost realizarea a două expoziții de fulgi de zăpadă (una pentru ciclul preșcolar și primar și una pentru ciclul gimnazial) cu mesaje de mulțumire realizate de elevi. Expoziția a fost gândită ca un tur al galeriei – aceasta fiind foartea preciată de elevi și cadrele didactice.
A doua activitate din cadrul proiectului a fost organizată în data de 29 ianuarie, când am marcat Ziua Internațională a Non violenței în școală. Această zi a cuprins diferite activități în clasă, ce au vizat recunoașterea și conștientizarea comportamentelor violente din cadrul școlii. Începând cu ora 11 a fost organizată o activitate comună în curtea centrului, ce a constat în trasarea un cerc reprezentând simbolul proiectului, iar fiecare elev a imprimat un pas spre non violentă cu ajutorul unui șablon, menționând ce anume va face EL pentru a preveni violența în școală.
Proiectul ”SIGUR în școala mea” își propune următoarele obiective:
- Îmbunătățirea capacității elevilor de identificare a cazurilor de violență –operaționalizat prin desfășurarea unor diverse activități tematice la clase, pe grupe de nivel, sub coordonarea cadrelor didactice;
- Creșterea cooperării și incluziunii prin intermediul competițiilor sportive–ne propunem atingerea acestui obiectiv prin organizarea a diferite concursuri și competiții, având ca rezultat creșterea cooperării, a toleranței și al fair play-ului înte elevi;
- Conștientizarea consecințelor unui comportament violent prin vizite la instituții ce se ocupă cu reeducare și reintegrarea minorilor delicvenți – obiectiv ce va fi atins prin organizarea a două vizite la Centrul Educativ Buziaș.
Ne mândrim cu acest proiect și suntem foarte plăcut surprinși de implicarea activă a elevilor, de receptivitatea crescută la nou și deschiderea acestora la schimbare, într-un mod util și constructiv!
Activitate Birou Siguranta Scolara
În data de 22.02.2024, elevii claselor gimnaziale au participat la activitatea ”Cum recunoaștem și prevenim bullying-ul în școală” susținută în parteneriat cu reprezentanții Biroului Siguranță Școlară. Sub coordonarea cadrelor didactice și a dlui. scms. pol. Cocolea Mădălin, elevii au învățat să recunoască atitudinea și comportamentul de tip bullying, precum și efectele sau urmările acestui fenomen, asupra integrității fizice și, mai ales, emoționale a elevilor. De asemenea, aceștia au înțeles importanța intervenției în astfel de situații și evitarea pasivității, dar și a răspunderii pentru aceste fapte. Ne bucurăm de buna colaborare cu reprezentanții Biroului Siguranță Școlară, iar parteneriatul nostru continuă cu o serie de alte activități care vor contribui la creșterea gradului de siguranță în școală și la diminuarea comportamentelor dezadaptative la elevi.
School Cinema
În data de 20.02.2024 la ora 14.00 am pătruns în lumea magică a filmului prin intermediul proiectului educațional SCHOOL CINEMA. Timp de 2 ore, elevii din cadrul ciclului primar și gimnazial ai centrului au vizionat și au fost cuprinși de emoții, urmărind filmul Rescued by Ruby - SALVAT DE RUBY. Filmul a demonstrat încă o dată că cel mai bun prieten al omului este câinele, arătând totodată cum poate fi păstrată această minunată prietenie. Elevii s-au bucurat de experiența cinema-ului în școală, inclusiv cu bilete de intrare și gustosul popcorn și așteaptă cu nerăbdare următoarea proiecție de film interesantă, captivantă și, binențeles, educativă. Anul acesta, la ”School Cinema” în cadrul C.Ș.E.I. ”P. P. Neveanu” Timișoara, se va auzi des: ”It's movie time!”
Bucuria de a Dărui
Beneficiarii Terapiilor Specifice de la C.Ș.E.I „Paul Popescu Neveanu” au participat la activitățile derulate în cadrul Proiectului Județean „Bucuria de a Dărui” care a avut ca scop promovarea valorilor morale, a principiilor pe care se bazează viaţa unei societăţi, şi anume: ajutorarea aproapelui, altruismul, eliminarea egoismului, stimularea implicării în acţiuni de voluntariat, depăşirea barierelor legate de cultura, etnie, religie. Totodată se urmărește sprijinirea familiilor defavorizate din localitatea noastră sau din alte localităţi , dar și prijinirea copiilor care întâmpină dificultăţi de învăţare prin activităţi de recuperare.
Mulțumim partenerilor pentru implicare și deschidere, pentru activitățile interesante și captivante propuse.
Azi pot fi student
Beneficiarii Terapiilor Specifice de la C.Ș.E.I „Paul Popescu Neveanu” au participat la activitățile derulate în cadrul Proiectului Zonal „Azi pot fi student” care a avut ca scop pregătirea şi introducerea elevilor în mediul universitar, prin stimularea interesului şi a dorinţei de a urma o facultate, și formarea unei atitudini pozitive în raport cu viitorul educativ și profesional. Evenimentul a marcat promovarea parteneriatului educațional la nivelul instituțiilor partenere, îmbunătățind colaborarea dintre mediul școlar preuniversitar și cel academic.
Mulțumim partenerilor pentru implicare și deschidere, pentru activitățile interesante și captivante propuse.
Pe Urmele Istoriei
Beneficiarii Terapiilor Specifice de la C.Ș.E.I „Paul Popescu Neveanu” au participat la activitățile derulate în cadrul Proiectului Regional „Pe Urmele Istoriei” care a avut ca scop dezvoltarea, consolidarea si manifestarea sentimentului patriotic, îmbogăţirea cunoștințelor istorice, întelegerea faptului că Marea Unire din 1918 a fost şi este unul dintre momentele cele mai importante din istoria poporului nostru, în vederea stimulării expresivităţii si imaginatiei creatoare prin desene, dezbateri si eseuri.
Mulțumim partenerilor pentru implicare și deschidere, pentru activitățile interesante și captivante propuse.
Călători prin Anotimpuri
Beneficiarii Terapiilor Specifice de la C.Ș.E.I „Paul Popescu Neveanu” au participat la activitățile derulate în cadrul Proiectului Interjudețean „Călători prin Anotimpuri” care a avut ca scop încurajarea activităților de colaborare și a muncii în echipă între elevii cu cerințe educative speciale și grupul clasă, stimularea creativității și învățarea prin povești, stimularea expresivității și imaginației elevilor prin desen, pictură, colaj, dar și valorificarea mesajelor, informațiilor, gândurilor, trăirilor, sentimentelor legate de obiceiurile și tradițiile populare românești.
Mulțumim partenerilor pentru implicare și deschidere, pentru activitățile interesante și captivante propuse.
NATURA MERITĂ RESPECTUL NOSTRU!
Asta au considerat cadrele didactice din C.Ș.E.I ,,P. Popescu-Neveanu’’ Timișoara , când și-au propus ca pe parcursul a patru săptămâni, împreună cu elevii mici și mari, să deruleze activități prin care NATURA să fie mult mai bine cunoscută și prețuită.
În ,,SĂPTĂMÂNA APEI,, au avut loc activitati prin care copiii au facut cunoștință cu mediul marin, au învățat să prețuiască apa, să nu o risipească, să facă experimente, etc.
În ,,SĂPTĂMÂNA PĂDURII’’am explorat ,,în lung și în lat,, formele de relief și am învățat să prețuim pădurea.
În ,,SĂPTĂMÂNA RECICLĂRII’’a fost tare distractiv, mai ales pentru cei mici. Am colectat împreună cu doamnele profesoare mult material reciclabil, fără să ne închipuim că pot să iasă din acesta atât de multe jucării și lucruri pe care să le folosim în activitățile noastre viitoare.
În ,,SĂPTĂMÂNA –FLORA ȘI FAUNA’’am învățat despre plante, animale, pasări care trăiesc pe teritoriul țării noastre. Am reușit să aflăm curiozități despre acestea. Am învățat să realizăm aranjamente simple pentru a ne face locul unde învățăm, frumos și prietenos.
La finalul activităților, am înțeles că putem și noi, chiar dacă suntem mici, să prețuim, să sortăm, să consumăm mai puțin, să respectăm mediul înconjurător pentru ca doar așa NATURA ne aduce doar lucruri frumoase.
ÎNVĂȚĂM SĂ CICULĂM
Proiectul educațional ÎNVĂȚĂM SĂ CICULĂM coordonat de doamna director, prof. Hamzescu Daniela, prof. Becu Loredana, prof. Pirtea Alina, prof. Reschl Daniela și prof. Tăut Maria, împreună cu echipa de cadre didactice de la grădinița C.Ș.E.I. ”P.Popescu Neveanu” au realizat cu preșcolarii diverse activități, individuale și în parteneriat, pe teme rutiere: Regulile de circulație, De-a pietonii și La plimbare. Prin acest proiect ne-am propus să facilităm cunoașterea normelor și regulilor de circulație pe drumurile publice la copiii preșcolari. Scopul nostru a fost formarea unor deprinderi de comportare civilizată pe stradă, înțelegerea necesității respectării regulilor de circulație și cunoașterea rolului polițistului în dirijarea circulației. Ne-am dorit să obișnuim copiii cu deplasarea pe spațiul special destinat pietonilor, cu respectarea benzilor pentru biciclete și a traseelor de acces. De viitor ne propunem să implicăm și părinții și comunitatea locală în astfel de activități..
Kinetoterapia prin joaca
In data de 22.05.2023 la C.S.E.I. PP Neveanu a avut loc prima ediție a concursului judetean "Kinetoterapia prin joaca" coordonat de echipa de prof.kinetoterapie a scolii noastre compusa din Ivancescu Cristina, Bujor Mihaela si Curcan Cristina, alaturi de prof. Baderca Madalina si Ursu Mihaela implicate in jurizare si sponsorizare si cu sprijinul doamnelor director Hamzescu Dana si a directoarei adjuncte Pisica Diana, dar si de inspectorul de specialitate Nastor Flavius au reusit sa aduca buna dispozitie si sa puna in miscare copii si profesorii care i-au insotit la aceasta activitate.