Anul de început al învățământului special pentru deficienți de intelect din zona de vest a tarii, este anul școlar 1964-1965 când, la Timișoara, pe strada Independentei, apare Școala de Neuropsihici, aprobata spre funcționare in urma insistentelor si demersurilor întreprinse de părinții copiilor in cauza.
La înființare școala cuprindea doua clase, una de fete, alta de băieți, coordonate de doua cadre didactice: prof. Doina Damian si prof. Simion Giurgeca care a fost si primul director al scolii.
După un an, școala si-a schimbat locația pe strada Musorgski, având patru clase, cu mai multe cadre didactice care asigurau procesul educațional. Școala funcționa sub denumirea de "Școala ajutătoare" din Timișoara, in clădirea numita "Castel" (actualmente clădirea numărul IV).
Cu timpul a crescut interesul autorităților fata de educația speciala a copiilor cu dizabilități, școala cu specificul ei a devenit cunoscuta, dezvoltându-se in fiecare an școlar ca număr de clase, efectivele școlare cuprinzând copii din oraș, din județul Timiș si din județele învecinate.
Timp de 32 de ani au fost școlarizați la un loc copii cu deficiente de intelect provenind din familii si copii din Casa de copii. In anul 1977 (septembrie) a fost separata Casa de copii, rămânând in evidenta scolii elevi cu deficiente mentale din oraș si din județul Timiș.
Școala ia amploare, numărul elevilor creste, spațiul școlar devine insuficient pentru buna desfășurare a activităților educaționale. Astfel, in anul 1978, Conducerea de atunci a Inspectoratului Școlar Timiș a aprobat construcția internatului, a cantinei si a unui alt corp de clădire pentru săli de clasa (actualmente clădirea numărul II), lucrări care s-au finalizat in 1980.
In anul 1990, efectivul de elevi fiind foarte mare apare necesitatea scindării si astfel, începând cu anul școlar 1990-1991 se constituie a o a doua școala ajutătoare, denumita "Școala ajutătoare Nr.2" (actualmente C.S.E.I. "D. Ciumăgeau") care școlariza copiii cu deficiente mentale din orașul Timișoara.
De la aceasta data, școala de pe Musorgski funcționează sub denumirea "Școala ajutătoare Nr.1" pana in anul 1997, când, la solicitarea conducerii scolii, prin aprobarea Inspectoratului Școlar al județului Timiș, denumirea scolii se transforma in "Școala cu cls. I-VIII Paul Popescu Neveanu" denumire care s-a păstrat pana in anul 2007 (septembrie). Din anul școlar 2007-2008, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș școala funcționează sub denumirea de "Centru Școlar pentru Educație Incluziva Paul Popescu Neveanu".
Istoric
- Details
- Category: C.S.E.I. "Paul Popescu Neveanu"
- Hits: 13644